Sabtu, 31 Julai 2010

Som Tam


recipe image
Created by jenimokhtar, Sunday, 07 March 2010
none
Description

Kelmarin saja cuba buat som tam sebab nak try gadget baru pisau yang khas utk potong mangga/betik utk buat kerabu. Resipinya simple aje. Guna betik muda semata2.

Ingredients
At a glance
Kerabu

2 cawan betik muda, dibuang kulit dan diparut
1/4 cawan udang kering tumbuk
1 tangkai cili kering, direndam dan ditumbuk (kalau ada sambal belacan guna 1 sdt sambal belacan)
2 ulas bawang putih
3 sdb sos ikan
1 sdb perahan limau nipis
1 sdb air asam jawa
Hirisan daun ketumbar
Cili merah dan cili padi secukup rasa
Gula secukup rasa

Methods/steps
  1. Tumbuk bawang putih dan cili kering.
  2. Campurkan kesemuanya sehingga sebati.

Tiada ulasan: