Ingredients
Ayam
8 potong ayam (perap dgn sedikit kunyit dan garam)
4 tbsp cili kisar
100 gm tomato puri
2 bj bwg merah besar - dikisar
1 bj bwg besar - dihiris bulat
2 btg serai - diketuk
3 kuntum bunga cengkih
3 btg kulit kayu manis
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
Methods/steps
- Panaskan minyak. Goreng ayam yang diperap tadi sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Tumiskan bwg hingga naik bau.
- Masukkan kulit kayu manis, serai dan cengkih. Kacau hingga harum.
- Masukkan pula cili kisar dan tomato puri. Goreng hingga naik minyak.
- Rasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
- Kemudian masukkan ayam goreng tadi dan gaul sekejap hingga rata.
- Akhir sekali masukkan hirisan bwg dan kacang peas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan